Kijk de UvA

UvA-wetenschappers verschijnen regelmatig op radio, tv of internet om met hun expertise het nieuws van de dag te duiden. In de rubriek 'Kijk de UvA' een kleine selectie van deze mediaoptredens.

Antihomowet in Oeganda

Antropoloog Peter Geschiere reageert bij de NOS op de invoering van de antihomowet in Oeganda. Geschiere deed onderzoek naar homofobie in Afrika.

Garrelt Verhoeven

Bijzondere reisboeken

Garrelt Verhoeven, hoofdconservator van Bijzondere Collecties, is te gast bij 'Studio MAX Live'. Hij heeft ter gelegenheid van het boekenweekthema 'reizen' 2 bijzondere reisboeken meegenomen.

Scheikunde

Het maken van mosterdgas

'NOS op 3' vraagt aan 2 UvA-studenten scheikunde, Jorien Duivenvoorden en Buiske Boone, hoe gemakkelijk het is om de gevaarlijke chemische stof mosterdgas te maken.

M.C. Jansen

Stabiel Oekraïne is nog ver weg

Oekraïne mag niet uit elkaar vallen. Daarover is de internationale gemeenschap het wel eens. Een stabiele politieke situatie lijkt echter nog ver weg. Marc Jansen, Oost-Europa- en Ruslandkenner, vertelt bij BNR Nieuwsradio over het ontstane machtsvacuüm nu president Janoekovitsj is afgezet.

man in handboeien geslagen

In het brein van de ontvoerder

Jaap Knotter vertelt in ‘De Kennis van Nu’ over zijn recente promotieonderzoek naar de wereld rondom ontvoeringen en gijzelingen.

Law

Juridisch advies voor start-ups

Rechtenstudenten van de UvA begeleiden gedurende een half jaar Amsterdamse technologiestart-ups. Rechtenstudent Stijn Elfrink vertelt over het initiatief bij ‘Juridische Zaken’.

Henkjan Honing

Drummende bonobo’s

Henkjan Honing, hoogleraar Cognitieve en Computationele Muziekwetenschapekcognitie, reageert op onderzoek waarbij bonobo's meespelen met trommels en ritmegevoel tonen.

Hugo Heymans

Hoe kun je kinderen alles laten eten?

Kinderen die niet willen eten kunnen hun ouders tot grote wanhoop drijven. Hugo Heymans, emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde, weet raad. Hij geeft college bij de 'Universiteit van Nederland'.

S.L. de Lange

Europees populisme in opmars

Politicoloog Sarah de Lange vertelt in 'Met het Oog op Morgen' over de opmars van Europees populistische partijen. Volgens de laatste peilingen kunnen bij de Europese verkiezingen in mei de partijen van Geert Wilders, Marine Le Pen en de Britse Nick Farage de grootste worden.

W.M.H. Hupperetz

Goud en geheimen van de Zwarte Zee

Het Allard Pierson Museum toont archeologische stukken uit de gebieden rond Sotsji in de tentoonstelling De Krim - Goud en geheimen van de Zwarte Zee. Wim Hupperetz, directeur van het Allard Pierson Museum, vertelt in 'Kunstuur' over de bijzondere vondsten rond het schiereiland Krim.

Suzanne van de Vathorst, AMC, hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven

België schrapt leeftijdsgrens voor euthanasie

Het Belgische parlement stemt in met het loslaten van de leeftijdsgrens voor euthanasie. In Nederland ligt die leeftijdsgrens op 12 jaar, maar in de praktijk wordt er zelden euthanasie gepleegd bij jonge tieners. Suzanne van de Vathorst, bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de laatste levensfase en van sterven, licht toe in het 'NOS Journaal'.

M. Fennema

Onderzoek PVV over Nederlandse uittreding uit de Europese Unie

Politicoloog Meindert Fennema reageert bij BNR Nieuwsradio op het onderzoek dat PVV-leider Geert Wilders liet uitvoeren. Uit het onderzoek zou blijken dat vertrek van Nederland uit de EU een goede zet zou zijn voor de Nederlandse economie.

N.A.N.M. van Eijk

Afluisterpraktijken door Nederlandse inlichtingendiensten

Nico van Eijk, hoogleraar Informatierecht, reageert bij de NOS op de verklaring van minister Plasterk dat niet de NSA, maar de Nederlandse inlichtingendiensten zelf gegevens over telefoongesprekken hebben verzameld.

Michel Haring foto: Hanne Nijhuis

Waar zitten de ogen van een plant?

Plantenfysioloog Michel Haring geeft college bij de 'Universiteit van Nederland' over hoe planten met elkaar en hun omgeving communiceren.

Boerderij-Flickr-CreativeCommons-ErikTjallinks-5447765992

Wederopbouw van boerderijen

Sophie Elpers promoveerde op de wederopbouw van de Nederlandse boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Ze vertelt op Radio 5 over de discussie die hierbij ontstond: moesten de boerderijen snel en functioneel of juist in de traditionele stijl gebouwd worden?

Erik Verlinde, Theoretical Physics

Over donkere materie

Fysicus Erik Verlinde beantwoordt in ‘De kennis van nu’ de vraag: hoe komt het dat de donkere materie in het heelal niet samenklontert en implodeert tot een zwart gat?

dhr. prof. dr. Max Welling, medewerker FNWI, hoogleraar Machine learning

Lerende machines

Max Welling is hoogleraar Machine Learning. In ‘De kennis van nu’ legt hij uit hoe big data, informatica en privacy in zijn leerstoel samenkomen.

C.C. Wesselink

Kunstenaars van de Kultuurkamer

In Geldermalsen hangen schilderijen van Jan van Anrooy, een schilder die in de Tweede Wereldoorlog heulde met de vijand. Van Anrooy is niet de enige schilder met een 'fout' oorlogsverleden. Claartje Wesselink vertelt erover op Omroep Gelderland. Zij promoveert op 28 maart 2014 op het onderwerp en binnenkort verschijnt haar boek 'Kunstenaars van de Kultuurkamer'.

Gepubliceerd door  Universiteit van Amsterdam

30 april 2014